Juan Ramón Jiménez
(1881-1958)
  • Vendlindja:
  • Moguer 
Nuk ka akoma asnjë votë

Juan Ramón Jiménez është shkrimtar i huaj. Juan Ramón Jiménez Mantecón ishte shkrimtar (poet) spanjoll, laureate i Çmimit Nobel për Letërsi. Jimenez filloi të shkruaj si pesëmbdhjetëvjçar, ndërsa librine parë e publikoi në moshën 19 vjeçare. U shkollua në Akademinë Jezuite në Cadiz dhe më vonë studijoi drejtësinë në Univerzitetin e Sevillës. Punoi njëzetë vejtë redaktor nëpër shumë revista dhe u muar edhe me përkthime. Ka vuajt nga depresioni. Shquhet si përfaqësues I modernizmitdhe njëri ndër poetët e Gjeneratës '98. Puna e tij gjatë kalimit të viteve ndryshontedhe ngapak largohej nga modernizmi. Njifet për atë se ka kultivuar të ashtuquajturën “poezi e pastër” (spanisht: poesía pura). Pasi filloi Lufta qytetare në Spanjë, të cilën ai e kundërshtoi frankizmin, jetoi për një kohë në egzil në Kubë dhe më 1946 e gjen vendbanimin e ri në San Juan, në Portoriko, ku atje vdiq në vitin 1958 .

» Dërgo Korrigjime »

» Poezitë »