Rainer Maria Rilke
Rainer Maria Rilke
Rainer Maria Rilke
    (1875-1926)
  • Vendlindja:
  • Pragë Republika Çeke
{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Rainer Maria Rilke është poet dhe autor/publicist i huaj. Rainer Maria Rilke lindi në vitin 1875 në Pragë (Austro-Hungari) dhe vdiq në vitin 1926 në senatoriumin Valmont afër Montreux, Zvicër. Ishte autor austriak dhe një prej lirikëve më të rrëndësishëm të gjuhës gjermane. Shkroi tregime, nji roman si dhe disa artikuj mbi artin dhe kulturën si dhe kishte të përkthyer një numër të madh të veprave të letërsisë lirike ndër tjerash kryesisht nga gjuha frenge. Një prej veprave të tija më të rrëndësishme njihen dhe letrat e këmbyera. Këto tema thellësisht ekzistenciale kanë tendencë për të pozicionuar atë si një figurë kalimtare në mes tradicionale dhe shkrimtarët modernistë.

Rilke lindi në Perandoria Austro-Hungareze të, udhëtoi gjerësisht në të gjithë Evropën, duke përfshirë edhe Rusinë, Spanjë, Gjermani, Francë, Itali, dhe në vitet e tij më vonë u vendosën në Zvicër-mjedise që janë çelësi për gjenezën dhe frymëzim për shumë prej poezive të tij. Ndërsa Rilke është më i njohur për kontributin e tij në letërsinë gjermane, mbi 400 poezi fillimisht janë shkruar në frëngjisht dhe i dedikuar për kantonin Valais në Zvicër. Në mesin e lexuesit Inglese-gjuhën, veprat e tij më të njohura përfshijnë koleksionet poezi Duino elegjitë (Duineser Elegien) dhe Sonnets të Orfeut (Die Sonette një Orpheus), romanin gjysmë-autobiografike fletoret e Malte Laurids Brigge (Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge ), dhe një koleksion i dhjetë letrat që u botua pas vdekjes së tij nën Letra titullin për një poet i ri (Briefe një jungen einen Dichter). Në të mëvonshme të shekullit të 20, Veprat e tij gjenden audienca të reja nëpërmjet përdorimit të tij nga ana e teologëve dhe New Age vetë-ndihmë autorëve, dhe me anë të shpeshta cituar në programet televizive, libra dhe filma.

» Dërgo Korrigjime »

» Poezitë »Komente 0