Michel De Montaigne
Michel De Montaigne
Michel De Montaigne
    (1533-1592)
  • Vendlindja:
  • Bordo Francë
{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Michel De Montaigne është autor/publicist i huaj. Michel Eyquem de Montaigne (Bordo, 28 shkurt 1533 - Saint-Michel-de-Montaigne, 13 shtator 1592) ishte një filozof, shkrimtar dhe politikan francez i njohur gjithashtu si aforist. Montaigne lindi në një familje tregtare Bordeaux që ishte fisnikëruar dy breza më parë. Stërgjyshi i tij, Ramon Eyquem, në vitin 1477, kishte blerë një kështjellë të shekullit të 14-të në Saint-Michel-de-Montaigne, në Périgord, dhe në këtë mënyrë fitoi titullin "Seigneur de Montaigne", të cilën ua kaloi fëmijëve të tij dhe nipërit dhe mbesat.

Midis tyre, Pierre Eyquem ishte i pari që u vendos përgjithmonë në kështjellë, të cilin ai e rinovoi dhe fortifikoi. Ai kishte luftuar në Itali dhe u martua në 1528 me Antoinette de Louppes, me origjinë nga Marran, vajza e një tregtari nga Toulouse. Pierre Eyquem mori titullin fisnik në 1511 dhe u zgjodh kryebashkiak i Bordeaux vetë në 1554.

Michel ishte fëmija i parë i çiftit që mbijetoi dhe u bë më i madhi nga shtatë vëllezër dhe motra. Babai i tij i ofroi atij një arsimim në përputhje me parimet e humanizmit të shekullit të 16-të. Sipas vetë Montaigne, ai u dërgua të infermierisë në një fshat të varfër për t'u mësuar me "mënyrën më të përulur dhe më të zakonshme të jetës" (Saggi, III, 13). Ai u kthye në kështjellë në moshën tre vjeçare dhe iu dha si mësues një mjek gjerman me emrin Hortanus, i cili u udhëzua të fliste vetëm në latinisht, si dhe pjesën tjetër të familjes. Në moshën trembëdhjetë vjeç, Michel, duke ditur vetëm latinisht, u dërgua në kolegjin Guyenne në Bordeaux, një vend i jashtëzakonshëm i humanizmit të Bordosë, ku ai mësoi frëngjisht, greqishten e lashtë, retorikë dhe teatër.

Nuk dihet nëse ai ishte në Toulouse apo Paris që ai përfundoi, ndoshta midis 1546 dhe 1554, studimet e drejtësisë thelbësore për aktivitetet e tij të ardhshme. Në 1557 ai u bë këshilltar në "Cour des Aides" (Gjykata e Ndihmave) të Périgueux e cila më vonë u bashkua me Parlamentin e Bordeaux. Atje ai ushtroi funksionet e tij për trembëdhjetë vjet, me disa misione në gjykatën franceze. Nga 1561 në 1563 ai ishte pjesë e oborrit të Charles IX.

Në 1558 ai u takua me entienne de La Boétie, kolegun e tij në parlament, tre vjet më i madh, me të cilin krijoi një miqësi të dashur dhe të fortë dhe të menduarit e të cilit, i zhytur në stoicizëm, u ndikua.

Më 23 shtator 1565 ai u martua me Françoise de La Chassaigne, më e vogël se dymbëdhjetë, vajza e Joseph de La Chassaigne (1515-1572), lord i Javerlhac, këshilltar i mbretit dhe president i Parlamentit të Bordeaux në 1569. Me Françoise ai kishte gjashtë vajzat, nga të cilat mbijetoi vetëm Léonor de Montaigne. Duket se martesa nuk kishte ndonjë rëndësi të madhe në jetën e dashurisë së Montaigne; bashkëshortët fjetën veçmas, e cila ishte e shpeshtë në atë kohë, dhe Montaigne, i marrë nga aktivitete të tjera, me kënaqësi ia la administrimin e pronave të tij gruas së tij.

Miqësia e tij me Étienne de La Boétie, e cila filloi në 1558, e shënoi atë thellësisht. Vdekja e parakohshme e mikut të tij, katër vjet më vonë, la një boshllëk të paplotësueshëm në Montaigne, siç mund të shihet nga shprehjet prekëse të përfshira në esenë De l ' Amitié:

"... nëse e krahasoj gjithë jetën time të mbetur me këto katër vjet që ai më ka dhënë, nuk është asgjë tjetër përveç tymit, asgjë përveç një nate të errët dhe të mërzitshme... të njëjtat kënaqësi që më ofrohen, në vend që të më ngushëllojnë, ata dyfishojnë keqardhjen për humbjen e tij... "

Në vitin 1568 babai i tij vdiq, me të cilin Michel kishte qenë shumë i afërt. Vepra e parë e botuar nga Montaigne, e përbërë për të përmbushur një dëshirë të babait të tij, ishte përkthimi nga latinishtja i veprës pas vdekjes së Raymond Sebond (1435-1486), Theologia naturalis, sive liber creaturarum (botimi i dytë i 1488), me titull La théologie naturelle de Raymon Sebon (1569).

» Dërgo Korrigjime »

» Tekstet e Këngëve »Komente 0